SIMPTOMI

OSLABLJEN SLUH
BOL U UVU
Zujanje u ušima
Vrtoglavica
Bol u grlu
Kašalj
Promuklost
Otežano disanje
Krvarenje iz nosa
Sekrecija iz nosa

Oštećenje sluha je posledica bolesti spoljašnjeg, srednjeg, unutrašnjeg uva ili centralnih slušnih puteva i može biti konduktivno, senzorineuralno ili mešovito.

Može se javiti u bilo kom životnom dobu.

Kod dece ga je izuzetno važno detektovati na vreme, jer je očuvan sluh preduslov za razvoj govora, a kod ljudi starije životne dobi oštećenje sluha je najčešće posledica degerativnog oštećenja slušnog aparata usled starenja.

Bol u uvu (otalgia) može biti prouzrokovan bolestima uva i širenjem iz okolnih struktura (ždrela, krajnika, viličnog zgloba).

Često se javlja kod dece usled akutne upale srednjeg uva, obično u sklopu ili nakon infekcije gornjih respiratornih puteva.

Kod odraslih je najčešće posledica akutne upale spoljašnjeg uva.

Tinitus predstavlja osećaj zvuka u uvu bez odgovarajućeg spoljašnjeg nadražaja.

Iako se uobičajeno govori o zujanju u ušima, tinitus podrazumeva i šuštanje, zvonjenje, pulsiranje ili bilo koji drugi zvuk.

Ovaj osećaj može biti posledica oboljenja uva ili uzrokovan mnogobrojnim drugim oboljenjima.

Vrtoglavica je simptom brojnih bolesti i može nastati usled poremećaja vestibularnog i proprioceptivnog sistema, vida, kod neuroloških i drugih bolesti.

Manifestuje se kao subjektivni osećaj rotatornog kretanja okoline ili tela individue, a pacijenti je često opisuju i kao ljuljanje, nestabilnost, zanošenje u hodu, propadanje, tonjenje itd.

Otežan hod, muka, nagon na povraćanje i drugi vegetativni simptomi obično prate vrtoglavicu.

Upala grla je jedan od pratećih simptoma prehlade i karakteriše se osećajem pečenja, grebanja i nadražaja tokom gutanja.

Iako su uzroci ovih bolova najčešće infektivne prirode, mogu se javiti i usled mehaničkog ili hemijskog oštećenja sluznice ždrela.

Kašalj (tussis) predstavlja značajan odbrambeni refleksni mehanizam kojim se eksplozivnom ekspiracijom odstranjuju sekreti i strana tela iz traheobronhijalnog stabla.

Može biti suv ili vlažan, jedan je od najčešćih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju na pregled i javlja se usled brojnih bolesti.

Promuklost (dysphonia) je najčešće vezana za bolesti grkljana i može se javiti kao simptom brojnih bolesti.

Često je praćena zamorom glasa, bolom u grlu, grebanjem i osećajem gušenja.

Otežano disanje (dyspnoea) može biti uslovljeno bolestima donjih disajnih puteva, parenhima pluća, nerava, mišića, gornjih disajnih puteva i raznim poremećajima opšteg stanja.

Dispneja može biti izražena do nivoa stridora i cijanoze.

Krvarenje iz nosa (epistaxis) nastaje zbog lokalnih i opštih uzroka.

Lokalni uzroci mogu biti idiopatski (nepoznati), traumatski, zapaljenski, tumorski, mikroklimatski i endokrini, a opšti uzroci mogu biti porast krvnog pritiska, akutne infektivne bolesti, hematološka oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova itd.

 Sekrecija iz nosa je najčešće posledica infekcije i/ili alergije.